Få overblikket: Det er allerede åbnet, det åbner i dag, og det må vi stadig vente på

Store dele af det danske samfund er nu genåbnet som følge af et lavere smittetryk. Åbningen af Danmarks grænser er dog stadig et uafklaret spørgsmål.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Genåbningen af Danmark er gået hurtigere, end politikerne i første omgang troede.
Foto: Christoffer Laursen Hald / TV 2 Grafik

Fra mandag bliver det igen muligt for danskerne at få sved på panden i idrætshallerne og få et sug i maven i flere af landets største forlystelsesparker.

Et enigt folketing blev lørdag enige om, at svømmehaller, træningscentre, sportshaller samt bade- og legelande alle skal være en del af genåbningens fase 3, der træder i kraft 8. juni.

Det skyldes dels, at smittetrykket som følge af coronaepidemien er på et lavt niveau herhjemme, dels at antallet af indlagte med coronavirus på landets hospitaler er faldende.

Dermed vil store dele af Danmark fra mandag være genåbnet på bagkant af coronakrisen, men visse ting i samfundet er endnu ikke som før.

Få et overblik over, hvordan status er på genåbningen netop nu.

ÅBNER MANDAG 8. JUNI

  • Spillehaller, lege- og badelande

  • Svømmehaller

  • Sportshaller

  • Trænings- og fitnesscentre

  • Udendørs forlystelsesparker - herunder Tivoli, Legoland og Jesperhus Feriepark med restriktioner for visse forlystelser

  • Bryllupper og større fester - med mulighed for at samle op til 500 personer under særlige forhold

  • Konferencer og generalforsamlinger - med mulighed for at samle op til 500 personer under særlige forhold

  • Superligaen i fodbold - med mulighed for at samle op til 500 personer under særlige forhold

AFVENTER GENÅBNING

  • Universiteter og videregående uddannelsesinstitutioner

  • Diskoteker, spillesteder, natteliv og festivaler

  • Danmarks grænser

ER ALLEREDE ÅBNET

  • Detailhandel og storcentre

  • Frisører, tatovører og andre liberale erhverv

  • Restauranter, caféer og værtshuse - med begrænset åbningstid og retningslinjer for antal gæster og fysisk afstand

  • Daginstitutioner, skoler, erhvervsuddannelser, gymnasier, efterskoler og højskoler

  • Plejehjem, hospicer og bosteder - med begrænset adgang for besøgende

  • Folkekirken og trossamfund

  • Kulturinstitutioner som for eksempel museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier

  • Biblioteker - kun ind- og udlån

  • Zoologiske Haver

  • Professionel idræt - herunder Superligaen i fodbold - dog uden tilskuere

  • Fuld åbning af DR og TV 2

  • Øget fysisk tilstedeværelse på offentlige arbejdspladser

Der er vedtaget regionale forskelle, så alle offentlige ansatte vest for Storebælt har mulighed for at møde på arbejde. De offentlige arbejdspladser i Region Sjælland og i Region Hovedstaden er fortsat lukkede, men langt de fleste medarbejdere har mulighed for at arbejde hjemmefra.

Overordnet gælder forbuddet om, at man ikke må forsamles mere end 500 personer til og med minimum 31. august.

Lyn-analyse fra Troels Mylenberg, politisk redaktør, TV 2

Regeringen har skiftet strategi. Tidligere var det sådan, at hvis man var i tvivl, så holdt man dele af samfundet lukket for en sikkerheds skyld. Der udestår stadig tvivlsspørgsmål for regeringen, men nu lader man den tvivl komme befolkningen til gode ved at åbne samfundet yderligere op. Regeringen har med sikkerhed følt sig presset af, at det har været svært for mange at se logikken i, at man eksempelvis ikke har haft lov til at spille badminton, når nu der er så få smittede med coronavirus, mens folk er stimlet sammen i landets byggemarkeder.

 

Forsamlingsforbud hævet

Forsamlingsforbuddet er fra 8. juni blevet hævet til 50 personer fra 10 personer.

Regeringen har tidligere meldt ud, at man ønsker forsamlingsforbuddet yderligere hævet de kommende måneder.

Ønsket er, at det fra 8. juli hæves til 100 personer og fra 8. august til 200 personer.

Grænser og rejsevejledning

Det er stadig ikke besluttet, hvornår Danmarks grænser skal genåbnes.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på et pressemøde i sidste uge, at Danmark åbner grænsen for turister fra Tyskland, Island og Norge fra 15. juni.

Turister fra disse lande skal dog kunne dokumentere, at de har booket overnatning i mindst seks dage, og de må ikke overnatte i Københavns eller Frederiksberg Kommune.

Åbningen for turister fra Tyskland, Norge og Island betyder samtidig, at den danske rejsevejledning er ændret, så danske turister kan besøge de tre lande.

Læs flere artikler fra TV2.dk
Partier er enige: Svømmehaller og fitnesscentre kan åbne
Sundhedseksperter om grænseåbning: - Det giver ikke mening

Seneste nyt

15 min. siden
play-circle play-circle Læs op

Vred borgmester oprørt over Hvidovres nye projekt i Køge Bugt

Selvom Hvidovre Kommune dropper at gå videre med det storstilede ø-byggeri i Køge Bugt Holmene, er borgmester i Vallensbæk Kommune, Henrik Rasmussen (K), langtfra tilfreds.

For Hvidovre Kommune vil i stedet for Holmene nu lave et landindvindings- og kystbeskyttelsesprojekt, der skal fungere som en forlængelse af den eksisterende Køge Bugt Strandpark.

- Jeg er fuldstændig lodret imod, at man laver noget ude i Køge Bugt. Hvidovre Kommune skal ikke bare køre solo, fordi de har lokal interesse, siger Henrik Rasmussen.

- Landindvinding betyder, at de vil fylde op, og jeg kan ikke se, at man skal lave noget som helst i Køge Bugt. De vil bare lave øer på en ny måde. Det er samme vin på nye flasker.

- Jeg mener, at de skal lave diger, som vi andre gør - det er en god idé, siger Henrik Rasmussen.

Syv kommuner langs Køge Bugt - heriblandt Vallensbæk - har i en lang periode kritiseret Hvidovre Kommune for at ville anlægge Holmene. De mener blandt andet, at projektet ville være til skade for havmiljøet. Det har også miljøminister Magnus Heunicke (S) ytret bekymring om.

Regeringen og aftalepartierne bag Grøn Fond blev i december enige om at give 22,8 millioner kroner til forstærkning af diger i Køge Bugt Strandpark.

37 min. siden
play-circle play-circle Læs op

Brøndbyspiller på besøg hos kinesisk fodboldklub

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Angriberen Ohi Omoijuanfo ligner en færdig mand i Brøndby.

Den norske spydspids befinder sig aktuelt i Kina, hvor han er på besøg hos en klub, som er interesseret i at købe ham.

Det skriver Brøndby på sin hjemmeside.

Den 30-årige angriber kom til Brøndby i august 2022, men står foran kontraktudløb til sommer.

Besøget i Kina kommer på bagkant af et efterår, hvor den tidligere viceanfører var henvist til en marginalrolle i Brøndby. Han fik en række korte indhop i begyndelsen af sæsonen, inden en skade ødelagde store dele af efteråret.

I dag kl. 14.19
play-circle play-circle Læs op

Christian Bitz' keramikselskab lukker

Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix

Selskabet Bitz A/S, hvor Christian Bitz er medstifter og ejer af 40 procent, lukker og slukker. Det bekræfter Christian Bitz til Detailwatch. I 2021 blev Christian Bitz og F&H, der ejer 60 procent af Bitz A/S, dømt i Sø- og Handelsretten for at have krænket keramiker Kasper Würtzs ophavsret og for at have overtrådt markedsføringsloven. Christian Bitz siger til B.T., at han ikke kan eller må udtale sig om, hvorvidt lukningen har noget at gøre med plagiatsagen.

I dag kl. 14.05
play-circle play-circle Læs op

Politi: Kniv-angreb på restaurant er LTF-bandeopgør

Politiet har foretaget endnu en anholdelse i sagen, hvor flere personer i begyndelsen af december troppede op på et spisested i Ishøj og stak en mand i hovedet med en kniv.

Han overlevede, men Københavns Vestegns Politi betragter overfaldet som et drabsforsøg. Ved et retsmøde er det nu kommet frem, at episoden efter politiets opfattelse er sket som led i en bandekonflikt, der på hver sin side sandsynligvis involverer personer med enten nuværende eller tidligere tilknytning til den forbudte bande Loyal to Familia (LTF).

Det skriver SN.dk

- Vi har den seneste tid oplevet flere sammenstød i Ishøj, som vi vurderer udspringer af en konflikt i det kriminelle miljø i bydelen. Vi har et markant fokus på situationen, og vi har haft øget patruljering samt intensiveret vores opsøgende lokalpolitiarbejde for at dæmpe konflikten og sikre trygheden i området. Vi har anholdt to personer, som vi mistænker i sagen, og vi har identificeret flere øvrige involverede, lyder det til SN.dk fra politiet, som ikke ønsker at kommentere sagen yderligere.

Den 19-årige, der tirsdag blev fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet til 3. februar, var allerede i politiets varetægt. Han blev således allerede 23. december fængslet, men det skete in absentia. Det fremgik ikke, hvorfor han dengang ikke kunne være til stede i retten, men ved tirsdagens grundlovsforhør sad den sigtede i en kørestol fra det offentlige hospitalsvæsen.

Der er nedlagt navneforbud i forhold til begge sigtede.

I dag kl. 13.35
play-circle play-circle Læs op

Alvaro forsvandt juledag - nu er han fundet død

Foto: TV 2 Kosmopol

Den ældre borger, der den 25. december gik fra sin bolig i indre København og ikke er set siden, er i dag onsdag fundet død på Amager.

De pårørende er underrettet, skriver Københavns Politi på X.

Der er ikke mistanke om, at der skulle være sket en kriminel handling, skriver politiet, som samtidig takker de mange borgere, der har hjulpet med at lede efter den savnede.

TV 2 Kosmopol har tidligere omtalt sagen om den forsvundne Alvaro Ferreira, der forsvandt dagen efter jul, da vi i starten af det nye år interviewede hans datter, som kæmpede for at finde ham.

I dag kl. 13.08
play-circle play-circle Læs op

Nu vil Novo Nordisk også plante ny skov

Novo Nordisk Fonden og direktør Mads Krogsgaard Thomsen vil spendere 10 milliarder på ny skov.
Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Novo Nordisk Fonden vil bruge størstedelen af en donation på 10 milliarder til rejsning af produktionsskov. Det skriver Ritzau og Berlingske.

Som et led i aftalen om den grønne trepart forpligtede Novo Nordisk Fonden sig til at stille 10 milliarder kroner til rådighed i de kommende ti år. Pengene skal bruges på at nedbringe den danske CO2-udledning.

Og ifølge Berlingske, der har talt med fondens direktør, Mads Krogsgaard Thomsen, skal en stor del af pengene bruges på at rejse såkaldt produktionsskov.

Det er træer, der plantes med det formål at vokse sig store, indtil de skal fældes og bruges til at bygge huse eller møbler med.

Novo Nordisk Fonden har også afsat omkring 1,5 milliarder kroner til forskningsprojekter, der kan understøtte omstillingen af landbruget. Det handler blandt andre om at sikre, at de arealer, der omlægges fra landbrugsdrift til enten skov eller vådområder, er dem, hvor man nedbringer CO2-udledningen mest muligt.

Novo Nordisk Fondens donation på 10 milliarder kroner er den største nogensinde fra en privat fond i danmarkshistorien.

I dag kl. 12.34
play-circle play-circle Læs op

Godt nyt til eftermiddagstrafikken

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Rejsende med S-tog kan ånde lettet op.

DSB skriver på sin hjemmeside, at linjerne A, C og E kører næsten normalt igen, efter en køreledning faldt ned tirsdag og satte en prop i trafikken. Der kan dog være længere rejsetid på alle berørte linjer.

Linje B, H og F kører normalt.

I dag kl. 11.54
play-circle play-circle Læs op

Betjente i fan-forklædning slipper for straf

Stemningen er høj, og til tider for høj, når Brøndby og FC København mødes. I forbindelse med kampen 12. november 2023 løb tingene af sporet. ARKIVFOTO.
Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Statsadvokaten har indstillet efterforskningen af to politibetjente, som blev undersøgt efter arvefjendeopgøret mellem FC København og Brøndby 12. november 2023, og de to politibetjente kan foreløbig ånde lettet op.

Det skriver Ekstra Bladet.

Der bliver således ingen straffesag mod dem på baggrund af deres ageren i urolighederne mellem fans og politiet, hvor der optrådte betjente iført fan-merchandise imens de svingede kniplerne. Se video på Ekstra Bladet.

- Efterforskningen imod de to betjente er indstillet i medfør af retsplejelovens § 749, stk. 2, lyder det kortfattet i en mail fra statsadvokaten, hvor det også oplyses, at klagefristen udløber 14. februar.

Der er endnu ikke sat nyt arvefjendeopgør i kalenderen. Næste kamp mellem Brøndby og FC København kan blive i mesterskabs-slutspillet til foråret, eller i pokalfinalen Kristi Himmelfartsdag på Brøndby Stadion.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.