Kommune tog ikke én eneste asbest-prøve nær legeplads – mor til treårig er rasende

Københavns Kommune brugte tvivlsomme prøver til at erklære legeplads asbestfri. Tidligere forsikrede kommunen ellers bekymrede forældre om, at de selv ville efterprøve forureningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

Opdatering

Københavns Kommune er vendt tilbage med svar efter deadline. Disse er nu tilføjet artiklen.

Københavns Kommune har ikke selv foretaget én eneste asbestprøve fra Kobbelvænget i Brønshøj, hvor en udflytterbørnehaves legeplads ligger klos op ad en byggegrund, hvor et tag med asbest er ved at blive udskiftet.

Det oplyser Københavns Kommunes Ejendomme og Indkøb, der er bygherre på projektet til TV 2 Lorry.

I stedet har kommunen vurderet, at de prøver, som er blevet taget af nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppen, der er ansat på byggegrunden, har været til at stole på.

Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune meddeler i et skriftligt svar, at de ikke så grund til at tage egne prøver:

"Der er blevet testet løbende for asbest på byggepladsen. Prøverne er rekvireret af underentreprenøren Bergmann Gruppen. Det har været vurderingen, at det ikke var nødvendigt at tage egne prøver, da alle 24 prøver, som underentreprenøren har taget fra pladsen, viste, at der ikke var spredning af asbest fra den urene del af pladsen".

Men hvor nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppens prøver siden maj alle var negative for asbest, så viste en uvildig undersøgelse foretaget af hovedentreprenøren i sidste uge, at der var fund af asbest i fem ud af seks prøver.

Vi er på en måde ført bag lyset og behandlet, som om vi er dumme

— Julia Espenhain, forælder

Julie Espenhain er mor til treårige Max, der er kommet på legepladsen ved Kobbelvænget, ligesom hundredvis af andre børn. Hun blev chokeret over det pludselige fund af asbest.

- Jeg var så fortvivlet og græd hele aften. Hvem har lyst til, at deres barn skal udsættes for noget farligt, siger hun til TV 2 Lorry.

Men hendes fortvivlelse forvandlede sig hurtigt til vrede.

- Jeg blev meget lavpraktisk og ville vide alt om, hvem der har taget de her tests og om man kan stole på dem, fortæller Julie Espenhain.

Hun forsøgte derfor at få kontakt til Københavns Kommunes Ejendomme og Indkøb og startede en facebookgruppe for urolige forældre og naboer til Kobbelvænget.

Kommune løber fra besked til forældrene

Tilbage i maj forsikrede Københavns Kommune ellers forældrene om, at de havde styr på byggegrunden.

I en skrivelse bedyrede kommunen, at en rådgiver fra Københavns Kommune løbende ville lave asbestprøver for at sikre, at der ikke var asbest uden for arbejdsområderne på byggepladsen.

Det er ikke godt nok, når de har lovet at tage deres egne prøver.

— Julie Espenhain, forælder

Men det skete aldrig. Københavns Kommune holdt ikke, hvad de lovede forældrene.

- Det er ikke godt nok, når de har lovet at tage deres egne prøver. Hvis de havde været ærlige og havde sagt, at renoveringsfirmaet tog prøverne, så kunne nogle forældre have reageret tidligere. Men fordi der hele tiden blev manet til besindighed, så har vi ikke haft nogen grund til at tænke, at der ikke skulle være styr på det, siger Julie Espenhain og fortsætter:

- Vi er på en måde ført bag lyset og behandlet, som om vi er dumme.

Inna Helbæk Aurorealis' datter har også haft sin gang på Kobbelvængets legeplads, og hun er også meget utilfreds med Københavns Kommune.

- Jeg bliver sur. De har lovet det, og de har lovet at taget de prøver for at passe på vores børn. Det har de skrevet i et brev, der er underskrevet af to direktører. Alligevel bliver det ikke gjort. Det er et kæmpe tillidsbrud, siger hun.

Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune har svaret følgende på kritikken:

"Vi skulle have været mere præcise i forhold til, hvem der udfører prøverne. Det er helt klart en fejl og vi beklager, at det ikke er sket efter den fremgangsmåde, som er beskrevet i nyhedsbrevet til forældrene i maj."

De skriver også, at de nu vil bruge et uvildigt firma til at tage tests på Kobbelvænger fremover for at undgå tvivl om prøverne.

Der synes vi jo, at man skal have en eller anden form for uvildighed i det

— Kristoffer Kampmann, Dansk Miljøanalyse

Hul i lovgivningen

Prøverne, som Bergman Gruppen har opsamlet, blev sendt til analyse hos Dansk Miljøanalyse. Prøverne, der blev foretaget på seks dage i perioden 27.maj til 19. september, viste alle intet fund af asbest.

Dansk Miljøanalyse har ikke ansvar for opsamlingen af prøverne, der er foretaget med såkaldte geltests, men forholder sig bare til det, de kan se i mikroskopet.

- I det tilfælde en kunde indleverer en prøve til laboratoriet, så forholder vi os til den. Vi kan forholde os til det, hvis den er forkert pakket ind, men hvor den er taget, forholder vi os ikke til, siger direktør i Dansk miljøanalyse, Kristoffer Kampmann.

Han peger på, at der er et hul i lovgivningen, når det kommer til hvem der må indsamle prøver:

- Det er ikke svært at tage prøven, men det der kan være svært, er at tage det rigtige sted. Der synes vi jo, at man skal have en eller anden form for uvildighed i det. Hvorfor kan det for eksempel være en udførende entreprenør, der står for prøvetagningen. Fejlen ligger i at lovgivningen ikke siger, at det ikke må foregå sådan, siger direktør i Dansk miljøanalyse, Kristoffer Kampmann.

Ekspert: Svært at kontrollere, om der bliver snydt

Lars Gunnarsen er professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet i København og har blandt andet forsket i asbest. Han ser også en udfordring, når byggeriets parter skal tjekke sig selv.

- Det er dyrt at gøre det rigtigt med ansvarlighed over for håndværkere, naboer og miljø, siger han.

Lars Gunnarsen påpeger, at det kan være svært for en bygherre at kontrollere, hvorvidt en entreprenør – eller i dette tilfælde et nedrivningsfirma – lever op til de fornødne forholdsregler, når de for eksempel opsamler asbestprøver.

- Som ansvarlig entreprenør, arbejdsgiver og bygherre er det oplagt at følge med i, hvordan arbejdet skrider frem, og om asbesten under hele byggeprocessen bliver håndteret tilfredsstillende. Min holdning er dog, at for at få dokumentation i forhold til naboer til en byggegrund, så er den ansvarlige entreprenør mindre troværdig end en uvildig rådgiver, siger han.

Han påpeger dog, at entreprenøren godt kan have værdifuld viden i forbindelse med prøvetagningen, fordi de ansatte på byggepladsen som oftest ved, hvor og hvornår der er arbejdet og hvordan vinden for eksempel har stået i de pågældende dage.

- Et uvildigt analyseinstitut har ikke nødvendigvis indblik i vindretning og hvor der arbejdes, men er til gengæld upartiske og kan give et helhedsbillede. Men det er er oplagt at byggeriets parter som de ansvarlige også skal kunne dokumentere at arbejdet foregår uden sundhedsfarer for de ansatte og for naboerne.

I Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, som hører under 3F, har man dog gentagende gange oplevet, at asbestprøver på byggepladser ikke er retvisende.

- Det oplever vi rigtig tit. Der bliver snydt sindssygt meget med de her prøver. Jeg har været ude på Kobbelvænget og kunne konstatere, at asbesten bliver håndteret forkert. Afdækningen er utilstrækkelig. Alligevel ligger der 24 asbestprøver fra nedrivningsfirmaet, som er helt rene, har Christian Korsgaard Sørensen, faglig sekretær, Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, tidligere sagt til TV 2 Lorry.

Københavns Kommune brugte tvivlsomme prøver til at erklære legeplads asbestfri. Tidligere forsikrede kommunen ellers bekymrede forældre om, at de selv ville efterprøve forureningen.

Seneste nyt

I dag kl. 12.41
play-circle play-circle Læs op

Mand stukket ned på Halmtorvet i København

En mand er onsdag formiddag blevet stukket ned på Halmtorvet i København. Det oplyser vagtchef Henrik Stormer fra Københavns Politi. Den sårede mand er 26 år, der bliver behandlet på Rigshospitalets Traumecenter. Ingen er anholdt i forbindelse med episoden.

I dag kl. 11.17
play-circle play-circle Læs op

Kongen ændrer historisk kongevåben

Kong Frederik har ændret i det historiske kongevåben, der senest blev justeret i 1972.

Det skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

Grønland og Færøerne har fået mere plads i det nye kongelige våben, der er kongens personlige våben og et statskendetegn.

- Kongen ønsker med ændringer til det kongelige våben, der blev fastsat i 1972, at skabe et nutidigt kongevåben, der både afspejler rigsfællesskabet og tager hensyn til historien samt den heraldiske tradition.

Tidligere delte Færøerne og Grønland samme felt ud af fire i kongevåbnet, hvor de nu har fået hver deres felt ud af de fire felter, der er i midten af våbnet.

I dag kl. 10.26
play-circle play-circle Læs op

Politi efterlyser vidner til dødsbrand i Roskilde

Politi efterlyser vidner til dødsbrand i Roskilde
Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

I Roskilde er politiet stadig i fuld gang med at efterforske sagen om en brand i et kolonihavehus i Haveforeningen Maglehøj. Branden kostede en mand og en kvinde livet, og politiet forsøger stadig at finde ud af, hvordan branden opstod. Derfor vil Midt- og Vestsjællands Politi meget gerne høre fra vidner, der kan hjælpe med efterforskningen, på telefon 114. Det siger vagtchef Lasse Jensen til TV 2.

I dag kl. 10.17
play-circle play-circle Læs op

- Det var vanvittigt, siger Tauson efter drama

Clara Tauson fra Gentofte indledte 2025 på forrygende vis, da hun brugte årets første dag på at nappe en kvartfinaleplads i Auckland med en sejr over Sofia Kenin.

Det blev en dramatisk affære, der endte med at tage hele 2 timer og 45 minutter, og efter et nederlag i første sæt kom danskeren tilbage med sejr i tiebreak i både andet og tredje sæt.

- Det var vanvittigt. Vi spillede 7-6 i tredje sæt ligesom for to måneder siden – præcis samme resultat. Så jeg ville virkelig vinde den her gang, og hun er en virkelig god spiller, så jeg er bare superglad for, at jeg vandt, siger Clara Tauson.

I slutningen af oktober måtte de to nemlig også ud i to tiebreaks for at afgøre en maratonkamp i Tokyo, men dengang var det Sofia Kenin, der til sidst kunne juble.

I dag kl. 10.07
play-circle play-circle Læs op

Rykkede ud til lejlighedsbrand og blev beskudt med nytårskrudt

Politi og beredskab rykkede nytårsaften ud til en brand i en lejlighed på Nørrebro
Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

I forbindelse med en udrykning til en lejlighedsbrand på Sigynsgade på Nørrebro nytårsaften blev politi og beredskab beskudt med nytårskrudt.

Det oplyser vagtchef ved Københavns Politi Henrik Stormer til TV 2 Kosmopol.

- Der blev skudt med fyrværkeri i retning af politi og beredskab, siger Henrik Stormer til TV 2 Kosmopol.

Ingen personer kom til skade.

Danske Beredskaber oplyser, at der nytårsmorgen er blevet indrapporteret beskydning af brandfolk med fyrværkeri fra blandt andet Hovedstadens Beredskab og Beredskab 4K (Greve, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk kommuner).

I dag kl. 08.17
play-circle play-circle Læs op

'Muslimer for fred' gør rent på Rådhuspladsen

Kommunikationsansvarlig Balaj Mahmood fra bevægelsen 'Muslimer for fred'.
Foto: TV 2

Bevægelsen 'Muslimer for fred' har traditionen tro 1. januar fra morgenstunden gået i gang med at rydde op efter nattens nytårsfest på Rådhuspladsen i København.

'Muslimer for fred' har gjort rent på pladsen siden 2010.

I dag kl. 07.57
play-circle play-circle Læs op

Syv børn har fået øjenskader efter ulykker nytårsaften

Der har været 22 øjenskader i forbindelse med nytårsaften.

Det oplyser Kristian Klemp, der er overlæge på Rigshospitalets Øjenklinik. Han har overblik over antallet af øjenskader nytårsnat.

- Der er rapporteret 22 øjenskader. Af dem er syv hos børn under 18 år, siger han.

Der er tale om tre færre skader i forhold til året før, men til gengæld er de mere alvorlige, siger overlægen til TV 2.

Den mest alvorlige fyrværkeriulykke foregik i Odense, hvor en ung mand, der har mistet livet som følge heraf.

Derudover er en ældre mand blevet overflyttet til Rigshospitalets intensive afdeling på grund af kraftige skader i ansigtet.

- Han har fået så kraftige skader på ansigtet samt brud på luftvejene, at han er overflyttet til intensiv, siger overlægen.

- Men han brugte sikkerhedsbriller, så hans øjne er intakte.

I dag kl. 07.16
play-circle play-circle Læs op

Brand i lejlighed på Nørrebro var "den værste"

Brand i lejlighed på Sigynsgade på Nørrebro nytårsaften
Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Hovedstadens Beredskab kan melde om en relativ rolig nytårsnat, men alligevel er det blevet til i alt cirka 90 udrykninger nytårårsaften.

- Vi har rykket ud til rigtig mange mindre brande i containere og biler, men der har også været enkelte bygningsbrande, siger indsatsleder Jan Bendtzen til TV 2.

Den værste bygningsbrand, der er registreret nytårsaften, har været i en lejlighed på Nørrebro i København.

I dag kl. 07.09
play-circle play-circle Læs op

To knivstikkerier i København nytårsnat

TV 2 har været i konkakt med Københavns Politi, som giver en status på nytårsaften.

- Der har været travlt og vores patruljer har haft meget at se til, men med tanke på, at det er nytårsaften, så har det ikke været noget ekstraordinært, siger politiinspektør Trine Møller og uddyber:

- Vi har håndteret to knivstikkerier – det efterforsker vi selvfølgelig, men umiddelbart er der ikke noget, der tyder på at de har fået alvorlige skader.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.