Sølvpapir og dåser i restaffald: Her giver borgernes dårlige affaldssortering store problemer

Forkert sortering af metalaffald giver store ekstraudgifter hos Danmarks største affaldsselskab, Vestforbrænding. Regningen havner hos forbrugerne.

Alt for meget metal ryger i skraldespanden sammen med restaffaldet. Det er skidt for miljøet, men også for Vestforbrændings økonomi.

- Det er et kæmpe problem for os. For det første skulle det være genanvendt til nye ressourcer. For det andet går det ind og ødelægger vores ovne. Meget aluminium smelter simpelthen inde i vores ovne og sætter sig fast i teknikken. Og det skal så renses bagefter, siger Petar Granic, formidlingskonsulent hos Vestforbrænding.

Når restaffaldet fra de private husstande kommer ind med skraldebilerne på Vestforbrænding i Glostrup, bliver affaldet læsset af og hældt direkte ned i forbrændingens to ovne. 

Her bliver affaldet brændt og sendt ud som fjernvarme. Metallet bliver altså ikke sorteret fra, når først det er kommet ned i skraldespanden.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Kom med ind i den nedlukkede ovn på Vestforbrænding

Regningen havner hos forbrugerne

De to kæmpeovne på Vestforbrænding bliver lukket ned mindst en gang om året for at blive vedligeholdt. Af og til er det nødvendigt med flere nedlukninger på grund af fejlsorteret affald. 

Vestforbrænding oplyser, at det koster cirka én million kroner om dagen, når ovnene er lukket. Nedlukningen tager flere uger. Regningen betales af borgerne i de kommuner, der hører til forbrændingsanlægget.

- Det er brugerne, som får lov til at betale for det her i sidste ende, for vi er jo kommunalt ejet. Så vi får kun penge fra forbrugerne, siger Peter Granic.

Har du nogen idé om, hvad fejlsortering af metal koster?

- Vi er oppe i tocifrede millionbeløb i forhold til at rense ovnene her, siger han.

Det bliver endnu dyrere, hvis ovnene skal lukkes ekstraordinært ned midt i fyringssæsonen.

- Så er vi nød til at erstatte den varme med en anden energikilde, og det er for eksempel gas eller olie. For vi skal jo stadig kunne levere varme til borgerne, så de ikke sidder og fryser derhjemme, lyder det på Vestforbrændingen.

(Artiklen fortsætter efter billederne.)

40 procent af metallet sorteres forkert

På forbrændingen foretager de løbende stikprøver. Da TV 2 Kosmopol var på besøg, blev der fundet store mængder sodavandsdåser, konservesdåser, gasflasker og kaffekapsler i et læs affald.

- Jeg bliver frustreret over, at vi ikke er kommet længere med sorteringen. At der er så mange ting, som der bare åbenlyst skulle have været sorteret som jern, siger Petar Granic.

Det er ikke kun på Vestforbrænding, at det fejlsorterede metal er med til at give problemer.

De nyeste tal fra Miljøstyrelsen viser, at der hvert år er cirka 30.000 ton metalaffald fra private husholdninger. Ud fra stikprøver estimerer Miljøstyrelsen, at cirka 12.000 ton sorteres forkert. Altså ryger 40 procent af metal-affaldet i den forkerte spand.

- Det er superærgerligt, at der er så meget, der bliver sorteret forkert. For det skal ud og genanvendes i stedet for, så vi kan bruge det som nye ressourcer. Hvis vi først får det igennem vores ovne, kan vi ikke bare bruge det til de samme ting mere. Det bliver simpelthen et dårligere stykke materiale, siger Peter Granic.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Kaffekapsler og dåser bliver ofte fundet i restaffaldet, når der foretages stikprøver på Vestforbrænding. Metallet giver problemer i forbrændingens ovne
Kaffekapsler og dåser bliver ofte fundet i restaffaldet, når der foretages stikprøver på Vestforbrænding. Metallet giver problemer i forbrændingens ovne
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol

Opfordrer til at sortere metal for sig

Derfor lyder den åbenlyse opfordring til forbrugerne: Husk at bruge metalskraldespanden! For når først det er sorteret korrekt, er det lettere at genanvende.

- Det er så dejligt med metal, at det bare skal smeltes om til nye produkter. Så dåser kan blive til nye dåser, pander kan blive til nye pander og så videre. På den måde er det en uendelig cyklus med metal. Det er bare om at smelte det og så bruge det igen, siger Peter Granic.

Her kan du se, hvordan metal bliver til nye metalprodukter:

Sådan bliver metal til nye metalprodukter. Kilde: Miljøstyrelsen
Sådan bliver metal til nye metalprodukter. Kilde: Miljøstyrelsen

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal sortere dit affald, så kan du læse mere her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik