Kraftværk spildte 1000 liter dieselolie ud i Isefjorden: Derfor gik det galt

Op mod 1000 liter diesel er nået at slippe ud i Isefjorden ved Hornsherred i Nordsjælland, før dieseludslippet blev bremset.

Opdateret
Artiklen er opdateret tirsdag klokken 21.50, efter at TV 2 Lorry har talt med seniorrådgiver ved Aarhus Universitet, Susse Wegeberg.

Op mod 1000 liter diesel fra Kyndbyværket er nået at slippe ud i Isefjorden ved Hornsherred i Nordsjælland.

Det skriver Frederikssund Kommune tirsdag eftermiddag på sin hjemmeside.

Tidligere på dagen blev det opdaget, at der var sluppet diesel ud i fjorden.

Tirsdag eftermiddag er dieseludslippet stoppet, mens beredskabet har afsluttet dennes arbejde på stedet og forladt Kyndbyværket i Jægerspris klokken 16.30.

Det bekræfter René Bech, som er indsatsleder ved Frederiksborg Brand og Redning, overfor TV 2 Lorry.

- Vi har afsluttet indsatsen foreløbigt. Det vil sige, at vi har lagt flydespærringer (et redskab, der bruges til at inddæmme spredning af olie, red.) ud med absorberingsmiddel, som opsamler den diesel, der ligger på vandoverfladen.

- Nu skal det ligge derude et par dage at virke. Om tre-fire dages tid vurderer jeg, om de ikke skal trækkes op igen. Der skulle de meget gerne have indsamlet den diesel, der er blevet indkapslet, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Op mod 12 mand fra Frederiksborg Brand og Redning samt 12 medlemmer af beredskabsstyrelsen fra Næstved har i dagens løb været en del af indsatsen.
Op mod 12 mand fra Frederiksborg Brand og Redning samt 12 medlemmer af beredskabsstyrelsen fra Næstved har i dagens løb været en del af indsatsen.
Foto: Pressefoto

Ansatte slog alarm

Kristian Milton er værksansvarlig ved Kyndbyværket og tilstede ved værket, da TV 2 Lorry taler med ham kort efter klokken 16.00.

- Vores vurdering er, at det er mellem 500 og 1000 liter dieselolie, der er sluppet ud. Vi har endnu ikke noget overblik over, hvor meget der er suget op med hjælp fra flydespærrerne.

Det var ansatte ved Kyndbyværket, der tidligere tirsdag opdagede diesel-udslippet og slog alarm.

- Kyndbyværket er døgnbemandet, og der er folk, der runderer herude og kigger på udendørsarealer, rør og så videre. I den forbindelse blev det observeret, at der var noget regnbuefarve på vores kølevandskanal. Så skred vi til action i morges omkring klokken 10.30, siger Kristian Milton.

Han fortæller videre, at der er tale om en tank, hvor der ved en fejl er kommet diesel i.

- Vi har en procesvandstank, hvor der normalt ikke skal være dieselolie i. Den skal være ren, fordi det er vand, som vi bruger internt på værket. Den tank er der kommet diesel i, så det er en utilsigtet hændelse, der har været.

- Tanken - hvor der har været diesel på overfladen af vandet - er så løbet over. Det er det diesel, som er løbet ud i fjorden.

Beredskabsstyrelsen og brandfolk fra hele Sjælland var tilkaldt

Tidligere tirsdag eftermiddag bekræftede vagthavende ved Nordsjællands Politi, at udslippet var standset, og at der var flydespærrer på vej for at inddæmme det.

På Twitter oplyste Frederiksborg Brand og Redning omkring middag, at det havde sat en båd i vandet fra Frederikssund, ligesom det senere tilføjede, at beredskabsstyrelsen fra Næstved var tilkaldt sammen med droneberedskabet fra Egedal.

- Der er noget diesel, som er løbet ud i fjorden, og brandvæsnet er ved at inddæmme og forsøge at opsamle det, sagde René Bech, som er indsatsleder ved Frederiksborg Brand og Redning.

- Vi modtog anmeldelse klokken 11.23. De har selv opdaget det deroppe. De har noget overløb, som er løbet ud. Nu inddæmmer vi det, så det ikke løber ud i hele fjorden. Vi suger det op, vi kan, og forsøger at fjerne så meget som muligt, tilføjede han.

På Twitter meldte Beredskabsstyrelsen også deres ankomst til miljøforureningen.

- Beredskabsstyrelsen Sjælland er på vej med 15 brandfolk, båd, flydespærringer og opsamlingsudstyr, lød det fra Lars Høj Shou, der er operativ chef i Beredskabsstyrelsen

Tager alle foranstaltninger

Tirsdag eftermiddag har værket - ifølge Kristian Milton - endnu ikke det fulde overblik over, hvorfor hændelsen er sket.

- Vi har rekvireret alle specialister til at finde årsagen til det, og så har vi taget alle foranstaltninger. Vi har tømt de tanke - som det omhandler - så det er 100 procent sikkert, at vi ikke kan udlede noget nu.

- Nu skal vi i gang med at finde årsagen til det. Indtil da har vi spærret af, så der ikke kan komme vand i de tanke igen, siger Kristian Milton.

Olier er giftige for alle organismer

Susse Wegeberg er seniorrådgiver ved Aarhus Universitet med fokus på arktisk miljø.

Hun fortæller til TV 2 Lorry, at dieselolie er en let olie, der har et højt indhold af flygtige stoffer, og den lægger sig på overfladen af vand.

- En dieselolie er svær at samle op, fordi den er tynd og fordamper, så hvis man skal suge sådan en op, så får man store mængder vand med.

- Olier er giftige for alle organismer i større eller mindre grad på forskellig vis. Dieselolie kan være meget akut giftig, men på længere sigt udgør den et mindre problem end tungere olier.

Olie kan udgøre et særligt problem for fugle. Deres fjerdragter kan nemlig miste isolationsevnen, hvis de får olie på fjerene. Derfor er det - ifølge Susse Wegeberg - særligt vigtigt at holde fugle væk fra olien, indtil den er samlet op eller fordampet.

I forhold til den pågældende situation omkring diesel-udslippet i Isefjorden kender Susse Wegeberg kun til de omstændigheder og detaljer, der fremgår i denne artikel, som TV 2 Lorry har fremlagt for hende. Umiddelbart vurderer hun dog, at udslippet er blevet håndteret korrekt.

- Hvis jeg blev spurgt om, hvad man skulle gøre i denne her situation, så ville jeg tænke, at man ikke kan gøre meget andet. Jeg ville sige, at man kunne inddæmme det (dieselolien, red.) og så vidt muligt samle det op.

- I og med at olien er inddæmmet, så flytter den sig formentlig ikke. Men ellers er det vigtige også at overvåge olien og se, om der er noget, der er noget, som lækket fra inddæmningen, og hvor den driver hen, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik