24-årig slog op med sin veninde og opfordrer andre til at gøre det samme

Det er blevet mere normalt, at man slår op med sine venner, ligesom man gør med en kæreste, lyder det fra forsker.

"Jeg er træt af, at vi ikke tager lige så meget ansvar for de platoniske relationer i vores liv, som vi gør for de romantiske. Lad os nu tage os sammen og slå op med venner på en ordentlig måde".

Sådan skriver 24-årige Ewin Akkurt i et debatindlæg i Politiken. For hun mener at se en tendens i vores samfund.

Danskerne er gode til at blive skilt fra deres romantiske relationer, men det er slet ikke tilfældet, når de skal bryde venskabelige relationer.

Ifølge Ewin Akkurt er særligt hendes egen generation begyndt at venne-ghoste hinanden.

Se debatten fra 'Go' aften Live' om, hvordan man skal slå op med sine venner, på TV 2 Play.

Hvordan slår man op med sine venner? Den debat tog Ridwan Said og Ewin Akkurt, begge fra København, tirsdag i 'Go aften Live'.
Hvordan slår man op med sine venner? Den debat tog Ridwan Said og Ewin Akkurt, begge fra København, tirsdag i 'Go aften Live'.
Foto: TV 2

I stedet for tage konfrontationen og afslutte et venskab ordentligt ignorerer de og fryser hinanden ude.

Om ghosting

Det engelsk begreb ghosting vil oversat til dansk betyde, at en person bliver til et spøgelse.

Det beskriver typisk en siuation, hvor en person, du har haft en romantisk eller seksuel relation med, ud af det blå forsvinder ud af dit liv eller undlader at svare uden begrundelse.

Hvor mange oplever det?

I en undersøgelse, som Megafon har lavet for TV 2 Echo blandt 18- til 35-årige, svarer 39 procent, at de selv er blevet ghostet, mens 38 procent svarer, at de selv har ghostet andre.

Og hun deler derfor et opråb om, at vi i højere grad skal slå op med vores gode venner, hvis venskabet ikke skal fortsætte. For det skylder vi hinanden, lyder det.

- Det er det mest omsorgsfulde at gøre. Jeg synes faktisk, at det er lidt respektløst bare at lade sine venskaber være på den måde og stoppe dem med ghosting, siger Ewin Akkurt i 'Go' aften Live'.

Men det er ikke alle, der er enige.

Ridwan Said, der er iværksætter og konsulent, mødte Ewin Akkurt i en diskussion i 'Go' aften Live', og han mener ikke, at det er nødvendigt at slå op med sine venner.

quote Jeg har opvejet, at det må være værre at blive ghostet

Ewin Akkurt, studerende

Det er omsorgsfuldt at slå op

Ewin Akkurt har selv slået op med en veninde.

Det var ikke nemt, men det var den rigtige beslutning for begge parter, mener hun.

Men du var ikke bange for, hvad det så ville betyde for din veninde at slå op med hende?

- Jeg har ikke prøvet det selv, men jeg ved, hvordan det føles at blive ghostet, og jeg har opvejet, at det må være værre at blive ghostet, forklarer Ewin Akkurt.

Og hun mener, at man skylder sine gode venner at sige tingene, som de er.

- Det giver måske mening for nogle venskaber at lade dem glide ud, men for dem, som har været lange og tætte og intime, synes jeg, at vi har et ansvar over for vores venner om at sætte dem ned og sige: "Hey, jeg tror ikke, at den her relation virker for mig længere", forklarer Ewin Akkurt.

"Jeg vil ikke slå op med mine venner, fordi det er fedt, men det er, fordi jeg synes, at det er det mest omsorgsfulde for dem", siger Ewin Akkurt.
"Jeg vil ikke slå op med mine venner, fordi det er fedt, men det er, fordi jeg synes, at det er det mest omsorgsfulde for dem", siger Ewin Akkurt.
Foto: TV 2

Når det føles forkert eller svært, er det, fordi det ikke er noget, vi gør normalt, tror hun.

- Jeg tror, at det er ubehageligt, fordi vi ikke har et sprog for, hvordan vi slår op med vores venner, og det er et kæmpe tabubelagt emne, så det er jo også virkelig sårbart at gå rundt og føle, at man er uønsket af sine venner, forklarer Ewin Akkurt.

Og det er værre end at blive slået op med, lyder det.

- Så skal jeg ikke gå hjem og lave en gætteleg om, hvorfor mine venner ikke gider at tale til mig mere, siger Ewin Akkurt.

quote Der behøver ikke være en dyb og underlæggende årsag til det

Ridwan Said, iværksætter og konsulent

Venskaber må godt glide ud i sandet

Står det til 25-årige Ridwan Said er det op til den enkelte at beslutte, hvordan man vil slutte et venskab.

Men medmindre venskabet er dårligt, og der er behov for at tale ud, inden relationen lukkes, har han selv ikke et behov for at slå op med sine venner.

- Der behøver ikke være en dyb og underlæggende årsag til det, siger Ridwan Said.

Ridwan Said har aldrig oplevet et behov for at slå op med sine venner. Men det er ikke forkert at gøre det, hvis man har brug for det, siger han.
Ridwan Said har aldrig oplevet et behov for at slå op med sine venner. Men det er ikke forkert at gøre det, hvis man har brug for det, siger han.
Foto: TV 2

Han har selv haft en relation gennem 15 år, som han lod glide ud i sandet. De var helt enkelt bare vokset fra hinanden, lyder det.

Og det var der en gensidig forståelse for, forklarer han.

- Så der har ikke været noget behov for at sige: "Jeg gider ikke være venner med dig mere" eller på den måde slå op, siger Ridwan Said.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_


Løsningen er ikke ghosting

Hvorvidt man overhovedet kan ghoste sine venner, er der uenighed om.

Ifølge Poul Poder, der er lektor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, findes fænomenet ikke i venskabssammenhænge.

- Ghosting som begreb giver bedst mening i datingsammenhænge, hvor folk pludselig ophører med kommunikationen uden forklaring. Men det er ikke det samme som at lade et venskab glide ud. Det handler bare om, at man ikke tager initiativ længere, forklarer han.

Og det er en fordel, at man bare lader venskabet glide ud i sandet, for så kan man genoptage relationen senere, hvis man har lyst, mener Poul Poder.

Men spørger man Torben Bechmann Jensen, der er lektor på Psykologisk Institut på Københavns Universitet, så findes fænomenet ghosting i venskabsrelationer i dag.

quote Løsningen er ikke ghosting og forsvinde

Torben Bechmann Jensen, lektor på Psykologisk Institut, KU

- Fænomenet findes, og det at udtrykke sig ved at sige, at jeg slår op med mine venner, bliver mere og mere brugt. Det er dét, som man tidligere kun sagde om kærester, men det gælder også venner nu, forklarer han.

Ifølge Torben Bechmann Jensen er problemet med ghosting, at den, der bliver ghostet, bliver efterladt uden en forklaring.

Man må gætte sig til, hvad der er galt, og det er ikke rart, lyder det.

Der findes ikke danske undersøgelser på området, men i en amerikansk undersøgelse fra 2018 svarede 39 procent, at de var blevet ghostet af en ven. Og en tysk undersøgelse offentliggjort tidligere i år viste, at folk ofte føler sig lige så såret efter at være blevet ghostet af en ven, som de gør efter at være blevet ghostet af en romantisk partner.

Derfor mener Torben Bechmann Jensen, at det er en vigtig samtale at have.

- Løsningen er ikke ghosting og forsvinde, men dialogen om, hvad der sker, er vigtig. Ellers bliver man ikke klogere, siger han.

Slog op over besked

Ewin Akkurt valgte at slå op med sin veninde over en række beskeder efter en lang dialog.

- Jeg synes faktisk, at det var en okay diskussion, som så endte med, at jeg sagde, at som tingene ser ud lige nu i dit liv, så kan jeg ikke have en relation til dig, siger hun.

quote Min dør står åben den dag, vi kan finde hinanden igen

Ewin Akkurt, studerende

Det var ikke noget, Ewin Akkurt havde gjort før, og om det var den rigtige måde at gribe det an på, ved hun ikke.

Men selvom hun har slået op med sin veninde, betyder det ikke, at de ikke kan blive venner igen på et senere tidspunkt, lyder det fra Ewin Akkurt i 'Go' aften Live'.

- Min dør står åben den dag, vi ligesom kan finde hinanden igen, afslutter hun.

Se hele indslaget fra 'Go' aften Live' på TV 2 Play.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik