Demonstranter i teltlejr med skarp kritik: Københavns Universitet investerer i folkedrab

Demonstranterne i teltlejren mener, at KU's investeringer finansierer det israelske styre, der ifølge demonstranterne udfører folkedrab i Gaza.

De nærmer sig en halv uge på liggeunderlag og i soveposer.

Men trods en ukomfortabel nattesøvn har demonstranterne ikke tænkt sig at forlade den teltlejr, de etablerede på Københavns Universitet mandag.

- Energien er høj, der kommer hele tiden flere. Der er god stemning, vi har kampgejst, siger Emil Nielsen, der er en af medarrangørerne bag teltdemonstrationen.

Meldingen kommer i programmet 'Lippert' på TV 2 News.

Baggrunden for demonstrationen er Israels angreb i Gaza, og gruppen kræver blandt andet, at Københavns Universitet "anerkender og fordømmer det igangværende folkedrab og opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile og ophævelsen af belejringen af Gaza".

Emil Nielsen har sammen med sin forening, Studerende mod Besættelsen, seks specifikke krav til Københavns Universitet.

Alle kravene handler om universitetets forhold til Israel og den igangværende krig mod Hamas.

Og som udgangspunkt skal de opfyldes, før at teltlejren opløses, lyder det fra Emil Nielsen.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Her er demonstranternes krav

Demonstranternes kræver med egne ord, at Københavns Universitet:

  1. Anerkender og fordømmer det igangværende folkedrab og opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile og ophævelsen af belejringen af Gaza.

  2. Trækker dets investeringer fra virksomheder, som profiterer på eller er medskyldige i besættelsen af Palæstina.

  3. Tilbyder fuld økonomisk gennemsigtighed i forhold til dets investeringer.

  4. Afslutter indkøbsaftaler med virksomheder, som profiterer på eller er medskyldige i besættelsen af Palæstina.

  5. Forpligter sig til en akademisk boykot ved at afslutte institutionelt samarbejde med israelske akademiske institutioner.

  6. Anerkender dets palæstinensiske studerendes vanskelige situation.

Kilde: Studerende mod Besættelsen

Københavns Universitet har ifølge demonstranterne endnu ikke indgået i en dialog med de studerende.

Sådan lyder det i hvert fald fra Emil Nielsen, der er en af medarrangørerne bag teltdemonstrationen.

Ifølge Københavns Universitet inviterede universitetets ledelse onsdag 8. maj til dialog med de demonstrerende studerende. Universitetet afventer fortsat svar på denne forespørgsel, siger det til TV 2 torsdag.

- De investerer i folkedrab

Københavns Universitet omsætter hvert år for over ti milliarder kroner. Det skriver universitetet selv på det sociale medie X.

Ud af den samlede investeringsportefølje investeres omkring en million kroner i selskaber, der er på FN's liste over virksomheder med forretningsmæssige tråde til israelske bosættelser i besatte palæstinensiske områder, skriver Københavns Universitet.

quote Jeg ser faktisk ikke en sammenhæng overhovedet mellem kritik af israel og antisemitisme

Emil Nielsen, Studerende mod Besættelsen

Men der burde investeres nul kroner i den type virksomheder. Det mener de studerende i teltlejren.

- Vi mener ikke, at Københavns Universitet med god samvittighed kan blive ved med at have de her investeringer og købsaftaler. På den måde medvirker de til en ulovlig besættelse, til undertrykkelsen af et folkefærd. Et folkefærd der aktivt bliver udsat for folkedrab, siger Emil Nielsen.

Siger du, at Københavns Universitet med åbne øjne omfavner folkedrab?

- Nej, det gør de med lukkede øjne. De investerer og putter penge i det.

Situationen i Gaza er ikke anerkendt som folkedrab af Danmark.

Københavns Universitet mener ikke selv, at det bidrager til folkedrab. I en mail til TV 2 skriver universitetet, at universitetets investeringer varetages af professionelle kapitalforvaltere valgt efter udbud, og at investeringerne er indrammet af en "etisk investeringspolitik".

- Det er således ikke KU, der aktivt udvælger, hvilke virksomheder der investeres i. Der er regelmæssig dialog med kapitalforvalterne om de virksomheder, der måtte optræde i porteføljerne, som har match med den omtalte FN-liste, skriver universitetet og fortsætter:

- Airbnb og Booking.com optræder på den liste. Med investeringer i virksomheder som dem mener KU ikke at bidrage til folkedrab.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_


Intet med jøderne at gøre

Siden at teltlejren opstod mandag, har der været kritik fra blandt andre studenterorganisationen Konservative Studerende, der mener, at teltlejren er utryghedsskabende for særligt jødiske studerende på Københavns Universitet.

Men det, mener Emil Nielsen ikke, er tilfældet.

- Jeg har meget svært ved at se, hvorfor jødiske studerende eller andre folk med jødisk baggrund på nogen måde skal stå til regnskab for staten Israels handlinger. Jeg ser faktisk ikke en sammenhæng overhovedet mellem kritik af Israel og antisemitisme.

Har du ingen forståelse for, at man med jødisk baggrund eller israelsk baggrund ikke bryder sig om den her lejr?

- Har du israelsk baggrund og er pro det israelske styre, så kan det selvfølgelig godt være, at du synes, at det er irriterende at se folk, der er uenige med dig, siger Emil Nielsen og fortsætter.

- Men det er ligesom vilkårene, når man befinder sig på et universitet. At man er promenneskerettigheder og antifolkedrab er nok nogle af de holdninger, man ofte vil støde på.

Hvis proisraelske studerende besatte en del af universitetet med krav om anerkendelse af bosætterne, og de fik deres vilje igennem, ville du så synes, det var rimeligt?

- Jeg ville synes, at de gik ind for noget pjat. Men der er jo ikke en profolkedrabsbevægelse i den størrelsesorden, som vi har. Så det, synes jeg, er et sjovt hypotetisk tilfælde.

Spreder sig i verden

Det er ikke kun i herhjemme, at studerende har slået lejr for at gøre opmærksom på situationen i Gaza.

Det begyndte på amerikanske universiteter og har siden spredt sig.

Både i Canada, Tyskland, England, Indien og Australien er teltlejrene opstået. Alle med det formål at få universiteterne til at tage stilling til konflikten.

Flere steder er lejrene blevet opløst igen. Nogle universiteter har indgået aftaler med demonstranterne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik