Fiskeriforbud vil redde sildene - men tage livet af fiskerby

Et muligt sildefiskeri-forbud vil ødelægge Gillelejes økonomi, men det er den eneste løsning for fiskene, siger internationalt havforskningsråd.

Sildebestanden i Kattegat er for lav, og derfor indstiller det internationale havforskningsråd ICES til, at det skal være forbudt at fiske sild de kommende år.

- Den eneste hjælp her og nu er at stoppe med at fiske, siger Moten Vinther, der er seniorrådgiver på DTU Aqua - altså Danmark Tekniske Universitets afdeling for viden om blandt andet hav og fisk.

Han er desuden det danske medlem i det internationale havforskningsråd.

Hvad har ICES med fiskeriforbud at gøre?

ICES indstiller hvert år kvoter for diverse fisk til EU. Deres nye anbefaling 1. juni for sild er en kvote på 0 i Øresund/Kattegat.

Det er dog ikke ICES, men EU, der vedtager kvoterne. 

Folketingets udvalg skal nu behandle sagen, før fiskeriministeren får mandat til at forhandle i EU.

Det potentielle forbud, som skal redde sildene, har dog dræbt det gode humør i Gilleleje. 

quote Fiskeri er en langsigtet investering, og der er ingen kortsigtet gevinst. De lokale fiskere i Gilleleje har investeret store summer i deres både og kvoter.

Gribskov Kommunes borgmesters brev til blandt andet fiskeriministeren

Det kan nemlig få store konsekvenser for firskerbyen, mener Gribskov Kommunes borgmester, Anders Gerner Frost, der derfor har skrevet et brev til blandt andre fiskeriminister Eva Kjer Hansen, hvor han fortæller om konsekvenserne.

- Med anbefalingen fra ICES om en 0-kvote står sildefiskerne i Gilleleje til at miste op mod 80 procent af deres omsætning, skriver han blandt andet. 

Med en i forvejen skrøbelig økonomi er det ikke Gribskovs drømmescenarie.

Og Benny Christensen, der er direktør hos Fiskernes Filetfabrik, er også bekymret. Han har arbejdet med fisk hele sit liv, og han husker de konsekvenser, det havde sidst kvoterne røg i nul tilbage i 70'erne.

- Der lukkede man helt for sildefiskeriet i Nordsøen, og det havde den konsekvens, at mange familier gik fra hus og hjem - og der var mange tragiske skæbner, siger han.

Også denne gang er der menneskeskæbner på spil. Hvis ikke der længere kommer sild til havnen, så må fire fiskerbåde og Fiskernes Filetfabrik lukke.

quote Med stramningerne er der stor risiko for, at fiskeflåden reduceres til et niveau under smertegrænsen for opretholdelse af en egentlig fiskerihavn i Gilleleje. 

Gribskov Kommunes borgmesters brev til blandt andet fiskeriministeren

- Der er en hel masse mennesker, der bliver arbejdsløse og der er en fabrik, der skal ligges i mølposen, som fiskerne har brugt rigtig, rigtig mange penge på at vedligeholde, siger Benny Christensen.

Fiskeriminister har fiskerne som hovedprioritet

Fiskerminister Eva Kjer Hansen skriver i en kommentar til TV 2 Lorry, at:

- Jeg er meget opmærksom på de konsekvenser, en reduktion af sildekvoten vil have for de lokale fiskere i Gilleleje. Jeg har allerede drøftet det med både min svenske og min tyske kollega. Det vil være min hovedprioritet i forbindelse med kvoteforhandlingerne i EU til efteråret, hvor der forhåbentlig kan findes en løsning, der sikrer bestanden - uden at fiskeriet lukkes helt.

En løsning, der kan sikre fiskebestanden uden at stoppe med at fiske, kan seniorrådgiver Morten Vinther ikke få øje på:

- Det har jeg svært ved at se, siger han. 

quote Gilleleje-silden har siden 1500-tallet haft en enorm betydning for Gillelejes økonomi og naturligvis også stor indflydelse på den lokale madtradition. 

Gribskov Kommunes borgmesters brev til blandt andet fiskeriministeren

Sildebestanden er allerede under grænseværdien, og havforskningsrådet regner ikke engang med, at der er nok voksne sild, til at de kan genoprette bestanden og nå op over grænseværdien på kun et enkelt år med forbud - det vil formentlig kræve mindst to år.

- Der er for få voksne fisk, til at de kan lave en stor årgang fiskeyngel, siger han.

Og hvis man ikke stopper med at fiske, går det ifølge ham formentlig kun én vej:

- Bestanden bliver højst sandsynligt mindre og mindre.

Du kan se TV 2 Lorrys indslag fra Gilleleje Havn i gårsdagens nyhedsudsendelse herunder.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik