Et “bekymrende skifte” i prostitutionsmiljø, advarer Reden – flere efterlyser 'party' og 'ice'

Efter dokumentaren 'Bordellernes Bagmænd' er TV 2 inviteret med Reden International ud for at opsøge udenlandske sexsælgere.

I skæret fra et grønt lys sidder en lille, sammenkrøllet kvinde på en seng. Hendes kinder er indsunkne, og kroppen ryster. Hun ligner en, der er tydeligt påvirket af stoffer.

Først virker hun frustreret over at blive afbrudt i det tv-program, hun så på sin bærbare. Men da hun får øje på Michelle, en af Reden Internationals opsøgende medarbejdere, skifter stemningen.

Den lille kvinde springer op og giver Michelle et langt, hoppende kram. Så græder hun.

Sidst de to mødtes, var den spinkle kvinde et bedre sted i sit liv. Hun var i et Exit-forløb gennem Reden International, og Michelle var hendes kontaktperson.

Efter dokumentaren 'Bordellernes Bagmænd' er TV 2 som det første danske medie nogensinde blevet inviteret med ud i felten af Reden International, der arbejder med udenlandske kvinder i prostitution.

Det er netop den type kvinder, som oftest bliver ofre for udlejernes urimeligt høje huslejepriser, fordi de hverken har sygesikringsbevis eller danske bankkonti, og derfor ikke kan leje en lejlighed på almindelig vis.

Vi er taget med de to medarbejdere, Michelle og Julie, ud til bordeller og massageklinikker. Her banker de på for at tale med sexarbejderne og tilbyde dem tests for seksuelt overførte sygdomme og rådgivning om deres situation og rettigheder.

Derfor kan TV 2 nu give et indblik i en verden, der er skjult for de fleste.

Bordel gemt bag papruder og revnet mur

Første stop er en adresse i København, hvor det aldrig før er lykkedes Reden International at komme indenfor trods adskillige forsøg gennem årene.

På gaden ude foran bordellet nyder cafegæster den første forårssol i København.

Alt sammen noget, der står i skærende kontrast til den verden, der åbner sig, da Michelle og Julie træder ind i den baggård, hvor bordellet har adresse.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Hvad er Reden International?

Reden International blev grundlagt i 2002 for at hjælpe udenlandske kvinder i prostitution, som har andre behov end de danske.

I dag har Reden International en række tilbud til udenlandske sexarbejdere, som krisecenter, sundhedsklinik, rådgivning, værested, natcafé og opsøgende arbejde.

De ansatte har oftest kontakt med kvinder fra Sydamerika, Afrika, Østeuropa og Thailand.

Arbejdet i Reden International er primært finansieret af en national handlingsplan. Derudover modtager de støtte fra en række fonde.

Flere ruder er smadret og dækket med pap. Den gule mur er fyldt af revner og grafitti i alle farver. En trappe fører op til bordellet, hvor Julie iført sin hvide sygeplejerske kittel og rygsæk banker på.

- Mange tør ikke tage på hospital eller til læge, og så er det nogle gange en indgang, at vi har en sygeplejerske med, siger Julie.

Den samme ældre kvinde, som de har mødt de andre gange, åbner døren. Smilende. Men hendes ord overrasker:

- Kom ind, kom ind.

For Michelle og Julie er det vigtigt at blive lukket ind, så de kan forsøge at skabe en relation til kvinderne og fortælle dem, hvor de kan søge hjælp.

Salg af sex foregår oftest i det skjulte. Derfor er der ingen, der med sikkerhed kan sige, hvor stort markedet er.

Men den seneste opgørelse fra det nationale forskningscenter VIVE i 2020 anslår, at 4500 personer sælger sex i Danmark.

quote - Det er helt tydeligt, at kvinderne ikke blot arbejder her som sexarbejdere, de bor her også

Julie, sygeplejerske ved Reden International

Indenfor på bordellet er der revner i væggen og synlige rør i loftet. Den ældre kvinde viser vej til en lang gang. Det er mørkt, og det eneste sted, der slipper lys ind udefra, er gennem et vindue, der er dækket med et rødt klæde.

Gangen består af fire værelser. Et af dem har en dør. I de andre er det badeforhæng og gardiner, som adskiller rummene fra gangen.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_


Skal selv betale høje huslejer

Sikkerheden er svær at få øje på, og bygningen ser faldefærdig ud. Alligevel er der kvinder, der vil leve og sælge seksuelle ydelser under den slags forhold – og de betaler penge for det.

Ifølge Michelle og Julie betaler sexarbejdere i København typisk mellem 500 og 1000 kroner sort i husleje om dagen. Sommetider for et lille værelse i en mørk kælder med ingen eller tildækkede vinduer.

- Nogle kvinder er fuldstændig uvidende om, hvad det koster at leje en lejlighed. Men de har heller ikke så mange andre muligheder, fordi de hverken har sygesikring eller en bankkonto, siger Michelle.

Debatten om prostitution er igen blevet aktuel, efter TV 2-dokumentaren 'Bordellernes Bagmænd' har afdækket, hvordan en underskov af danske boligudlejere ulovligt spekulerer i – og ifølge politiet – tjener store summer på at udleje deres ejendomme til udenlandske kvinder, som vil sælge sex i Danmark.

En kvinde mere kommer frem på bordellet.

Hun er iført en lang sort undertrøje med hul ved hoften. Det er ikke den slags hul, som tøjproducenter laver for, at tøjet skal se smart ud.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Derfor skriver vi kun fornavne på medarbejderne

Reden Internationals medarbejdere Michelle og Julie nævnes kun med fornavn i artiklen. Samtidig bringer vi ikke billeder af deres ansigter, som vi normalt ville gøre.

Der skal være særlige hensyn, før TV 2 giver hel eller delvis anonymitet til kilder.

I dette tilfælde er det hensynet til de to medarbejderes sikkerhed, der gør, at de kun fremstår med fornavne og uden billeder af deres ansigter.

Kvinden vil gerne testes for sexsygdomme.

Det foregår på et af værelserne, der er cirka fem kvadratmeter stort. Lige præcis nok til, at man kan kante sig rundt om halvandenmandssengen.

Den tidligere smilende, ældre kvindes stemme trænger igennem døren. Det lyder som om, hun taler i telefon med nogen.

Nu lyder hun ikke længere venlig og imødekommende, men vred og bestemt. Indimellem råber hun også igennem døren for at komme i kontakt med kvinden på værelset.

Blå mærker på kvindearm

Kvinden på værelset har et tydeligt blåt mærke på sin overarm, og da sygeplejersken Julie undersøger hende, kommer et mærke på den anden underarm også til syne.

Julie ser upåvirket ud.

Det er et normalt syn i hendes job. Men hun spørger altid kvinderne, hvor mærkerne kommer fra i håbet om, at nogle af dem vil åbne op.

- Vi står med en gruppe af kvinder, hvor vold og ydmygelser er en stor del af deres hverdag. Men ofte lyver de om det, eller vil ikke fortælle politiet om det, fordi de ikke nødvendigvis har opholdstilladelse og er bange for at blive sendt hjem, fortæller Michelle senere.

Udover den ældre kvinde, der tog imod os, er der tre kvinder i lejligheden. Ingen af kvinderne ønsker at udtale sig til TV 2, heller ikke anonymt. Derfor kan vi heller ikke skrive, hvad de fortæller Reden Internationals medarbejdere Michelle og Julie.

Men én ting står klart:

- Det er helt tydeligt, at kvinderne ikke blot arbejder her som sexarbejdere, de bor her også, siger Julie efterfølgende.

Det er efter undersøgelserne af to af kvinderne, at Michelle og Julie får øje på den spinkle kvinde på sengen under det grønne lys for enden af gangen.

Sexarbejdere presses til at tage kokain

Forinden besøget på bordellet har sygeplejersken Julie fortalt om et bekymrende skifte i prostitutionsmiljøet.

Ifølge de kvinder, som Julie og Michelle hjælper igennem deres arbejde, er flere kunder begyndt at efterspørge “party”. De to Reden-medarbejdere kan også se, at flere kvinder er begyndt at reklamere med det i deres sexannoncer.

"Party" kan dække over, at den prostituerede tager stoffer sammen med sin kunde. Oftest kokain.

- Nogle kvinder føler sig pressede til at gøre det for at få nok kunder. Men udover at det kan bringe kvinderne ud i misbrug, gør det også hele miljøet mere råt. Flere kunder og bagmænd bliver voldelige, siger Julie.

Men det er ikke den eneste bekymrende tendens Redens medarbejdere Julie og Michelle ser i øjeblikket.

- På nogle af de thailandske klinikker, oplever vi også, at bagmændene er begyndt at give kvinder og kunder “ice”. På den måde kan bagmændene nemmere styre kvinderne og sørge for, at kunderne kommer igen, siger Julie.

"Ice" er gadesprog for metamfetamin. Det er dyrt og enormt afhængighedsskabende, forklarer hun.

Om og hvilke stoffer den spinkle kvinde på bordellet er på, kan de ikke vide med sikkerhed. Men bordellet er på Reden Internationals bekymringsliste.

Thai-klinik i den anden ende af skalaen

Reden Internationals medarbejdere besøger både nogle af de bordeller, der står på deres bekymringsliste, men også bordeller, hvor de har gode relationer.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Når Julie og Michelle tager ud på opsøgende arbejde for Reden International undlader de at bære øreringe, smykker eller andre ting. Samtidig sørger de for at have godt fodtøj på, så de er i stand til at løbe, hvis bagmand eller udlejer bliver truende.
Når Julie og Michelle tager ud på opsøgende arbejde for Reden International undlader de at bære øreringe, smykker eller andre ting. Samtidig sørger de for at have godt fodtøj på, så de er i stand til at løbe, hvis bagmand eller udlejer bliver truende.
Foto: Bettina Szücs / TV 2

Sidste stop i et industrikvarter i en forstad til København hører til i den sidste kategori.

Indenfor spiller beroligende musik i baggrunden, og væggene er beklædt med mønstret tapet. Thailandske figurer i sten står på vindueskarme, hvor planter også pynter.

Et par af kvinderne fortæller, at de har arbejdet på klinikken i over fem år. De siger alle ja til, at TV 2 må skrive de ting, de fortæller, så længe de er anonyme.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Derfor er sexarbejderne anonyme

De kvinder, der arbejder på klinikkerne, er anonymiserede i artiklen. Derfor fremgår deres navn og den præcise lokalitet ikke.

Kvinderne er anonyme, fordi de er i en meget sårbar situation. Nogle af dem har muligvis ikke lovligt ophold i Danmark, og ingen af dem ønsker, at deres navne skal fremgå i en artikel om sexarbejde.

I modsætning til det første sted er der døre, som kan lukkes i alle rummene. En af kvinderne peger over på noget, der ligner en lyskontakt, på væggen i et af de store værelser og siger:

- Det er en alarm, jeg kan trykke på, hvis jeg er i problemer. Så kommer der hjælp. Jeg bliver, fordi der er god sikkerhed.

Hun uddyber, at det især er en fordel, at de kan gemme sig bag låste døre, hvis en kunde bliver vred og voldelig. Det har de oplevet før.

Flere af de andre kvinder nævner også sikkerhed som en af grundene til, at de arbejder netop dér.

Julie og Michelle taler med fem kvinder i klinikken, som fortæller, at de har haft mellem to og fire kunder den dag.

Tre af kvinderne siger, at de kun giver massage til kunderne. To siger, at de yder andre seksuelle ydelser end samleje til kunderne.

- Det giver flere penge, forklarer en af dem, som også svarer, at al betaling for ekstra ydelser går til hende selv.

Ingen af dem har samlejer med kunderne, siger de.

Alligevel vil alle fem gerne testes for hiv, syfilis, klamydia og gonorre.

Savner mulighed for at gå til politiet

Ifølge Julie og Michelle er det en generel udfordring, at de aldrig ved, hvornår de får den fulde historie.

Ofte er kvinderne bange for at fortælle præcist, hvad der foregår, hvad de betaler i leje, eller hvor meget af deres profit, som går til dem selv.

Det samme gælder deres kunders opførsel.

- Vi får sjældent den fuldstændig sandfærdige historie, siger Michelle.

Alligevel sker det jævnligt, at kvinder kontakter Reden Internationals medarbejdere, enten i natcaféen og mødestedet, som Reden International driver i sine lokaler på Vesterbro i København, eller over telefon, fordi de har været udsat for vold af kunder eller bagmænd. En sjælden gang imellem også fra udlejere.

Men når det sker, er det oftest ikke en viden, der går videre til politiet.

- Vi står med en masse viden, men hvad skal vi gøre med den? Kvinderne vil ikke anmelde, fordi de frygter, politiet så vil kigge på, om de er lovligt i Danmark. Det er så frustrerende, siger Michelle.

Hun og Reden International mener, at kvinderne bør få frit lejde og på den måde kunne anmelde vold og andre strafbare forhold, som rufferi, uden at risikere at blive sendt ud af landet.

- Det ville betyde, at der ville blive fældet flere voldsmænd, voldtægtsmænd og bagmænd. Det er i alles interesse, for ingen er interesserede i, at volds- og voldtægtsmænd går frit rundt på gaden, mener Michelle.

Efter dagens opsøgende arbejde er der særligt én af kvinderne, Michelle får svært ved at slippe, når hun har fri. Den spinkle kvinde på det første bordel.

Michelle har aftalt med hende, at de skal ringe sammen næste dag.

Men hun ved ikke, om hun kan få fat i hende. På samme måde som hun ikke ved, om de nogensinde bliver lukket ind på bordellet igen.

Hun håber.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik